Powrót

Dobroczynne właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata a wzrok

Zielona herbata to jeden z popularniejszych napojów, doceniany na całym świecie nie tylko za jego charakterystyczny smak, ale przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Liczne badania potwierdzają korzystne działanie zielonej herbaty na nasze serce, wzrok czy sylwetkę. W czym tkwi sekret dobroczynnych właściwości zielonej herbaty?

 

Historia zielonej herbaty

Zielona herbata, najstarsza ze wszystkich herbat, swą historią sięga roku 2737 p.n.e., kiedy to, według legendy, cesarz Chin jako pierwszy zakosztował jej orzeźwiającego smaku. Już wtedy zauważono zdrowotne właściwości zielonej herbaty. Napój ten spożywano w celu poprawy przepływu krwi, detoksykacji organizmu oraz wzmocnienia odporności. Z czasem o działaniu zielonej herbaty dowiedział się cały świat (1). Obecnie, na rynku europejskim dostępny jest zarówno szeroki wybór herbat, jak i napojów oraz suplementów diety zawierających w swoim składzie ekstrakt z zielonej herbaty (2).

 

Charakterystyka zielonej herbaty

Zieloną herbatę otrzymuje się z górnych listków krzewu Camelia sinensis. Te wiecznie zielone rośliny spotkać można między innymi na terenie Indii, Chin i Japonii. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielona herbata powstaje z liści, które nie przechodzą procesu fermentacji. Zamiast tego poddaje się je łagodnemu działaniu pary wodnej i suszeniu, dzięki czemu zielona herbata zachowuje więcej dobroczynnych składników. To właśnie obecności tych cennych substancji zielona herbata zawdzięcza swoje zdrowotne działanie (1, 2).

W listkach zielonej herbaty znajdziemy przede wszystkim polifenole, takie jak katechiny czy galusan epigalokatechiny, flawonoidy (np. kwercetyna) i kwasy fenolowe. Polifenole odznaczają się silnym działaniem przeciwutleniającym. Zielona herbata stanowi również źródło alkaloidów purynowych (w tym kofeiny), aminokwasu – teaniny oraz witamin: C, E i B (2).

 

Właściwości i działanie zielonej herbaty

Dzięki zawartości polifenoli, zielona herbata wykazuje działanie przeciwutleniające oraz, pośrednio, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe (2). Oto wybrane właściwości zielonej herbaty:

 

  • Katechiny zmniejszają utlenianie frakcji tzw. złego cholesterolu (LDL), przez co istotnie zmniejszają ryzyko miażdżycy (1).
  • Istnieją dowody na związki między piciem zielonej herbaty a poprawą przepływu krwi i obniżeniem stężenia cholesterolu całkowitego (1). Zielona herbata stanowi zatem ważny element profilaktyki schorzeń sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie tętnicze czy choroba wieńcowa (1, 3).
  • Zielona herbata pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, dlatego jej picie zalecane jest w przypadku cukrzycy (3).
  • Poprzez zmniejszanie wchłaniania tłuszczu i glukozy, zielona herbata może być skutecznym wsparciem w walce z otyłością (1, 2).
  • Za sprawą teaniny, regularne picie zielonej herbaty ma działanie odprężające (3).

 

Zielona herbata i jej działanie na wzrok

Spośród wielu korzyści płynących z picia zielonej herbaty, nie sposób pominąć tych dotyczących naszych oczu. Pozytywny wpływ przeciwutleniaczy na narząd wzroku został udowodniony w licznych badaniach. Antyoksydanty, takie jak witamina C czy luteina, odgrywają ważną rolę w zapobieganiu groźnym schorzeniom okulistycznym: jaskrze, zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem (4, 5). Zawarte w zielonej herbacie katechiny to jedne z silniejszych przeciwutleniaczy, które działają niczym zmiatacze wolnych rodników, zapobiegając wywoływanym przez nie uszkodzeniom oksydacyjnym (1, 2, 5).

Jeszcze do niedawna eksperci nie mieli pewności, czy tkanka oka jest w stanie wchłonąć katechiny. Badanie laboratoryjne przeprowadzone na szczurach potwierdziło jednak, że katechiny są dostarczane do oczu. Ich największa koncentracja występuje w obszarze siatkówki oka, gdzie utrzymują się one jeszcze przez 20 godzin od spożycia ekstraktu z zielonej herbaty (4).

Zieloną herbatę i obecne w niej przeciwutleniacze spożywać możemy zarówno pod postacią napoju, jak i suplementów diety. W aptekach dostępne są preparaty wspierające prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku (np. Lutezan), które w swoim składzie zawierają ekstrakt z zielonej herbaty, a także inne, dobroczynne dla oczu substancje: luteinę i zeaksantynę oraz witaminy C i E.

 

Przypisy:

  1. Maciążek-Jurczyk M, Maliszewska M, Szkudlarek-Haśnik A. et al. Działanie profilaktyczne zielonej herbaty w chorobie wieńcowej. Postępy Fitoterapii. 2011;1:58-64
  2. Kania M, Baraniak J. Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze). Postępy Fitoterapii. 2011;1:34-40
  3. Spencer Scott P. Health Benefits of Green Tea. http://www.webmd.com/food-recipes/features/health-benefits-of-green-tea#1 Data dostępu: 12.03.2017
  4. Warner J. Green Tea: The Eyes Have It. http://www.webmd.com/eye-health/news/20100218/green-tea-good-for-the-eyes Data dostępu: 12.03.2017
  5. Wolski T, Kalisz O, Gerkowicz M. et al. Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu. Postępy Fitoterapii. 2007;2:82-90.