Powrót

Luteina chroni oczy

Ochrona oczu

Luteina, nazywana potocznie „witaminą wzroku”, to naturalnie występujący w owocach i warzywach karotenoid, który pomaga dbać o nasze oczy. Spożywanie produktów bogatych w luteinę zalecane jest w szczególności osobom narażonym na szkodliwe działanie promieniowania UV, a także osobom starszym i skarżącym się na zmęczenie oczu. Zawarta w pokarmach lub preparatach luteina pozwoli cieszyć się dobrym wzrokiem i zdrowiem oczu, niezależnie od naszego trybu życia czy wieku.

 

Luteina – co to takiego?

Luteinę zaliczamy do karotenoidów – jednej z ważniejszych grup naturalnych barwników, słynących ze swoich antyoksydacyjnych właściwości. Jest ona składnikiem żółtek jaj oraz wielu owoców i warzyw. Koncentruje się zwykle w ich skórce i miąższu, a także w zielonych liściach warzyw. Za pokarmy szczególnie bogate w luteinę uznaje się m.in. jarmuż, szpinak, brokuły, sałatę, cukinię, natkę pietruszki czy paprykę. (1)

Luteina występuje również w obrębie naszych oczu, gdzie pełni bardzo ważne dla wzroku funkcje. Znaleźć ją możemy przede wszystkim w plamce żółtej, która obecności luteiny zawdzięcza swój żółtawy odcień, a także, w mniejszych ilościach, w siatkówce, soczewce i nerwie wzrokowym. (2)

 

Jak działa luteina na oczy?

Działanie luteiny na oczy zostało udowodnione w wielu badaniach klinicznych. Reagując w organizmie z wolnymi rodnikami, wykazuje ona właściwości antyoksydacyjne. Luteina pełni ponadto funkcje ochronne oka. Ogranicza negatywne skutki promieniowania słonecznego i zapobiega związanemu z nim uszkodzeniu oksydacyjnemu. Ponadto wysoka ilość luteiny w siatkówce oka zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej (1, 3).

Pożyteczne działanie luteiny w walce z wymienionymi chorobami znajduje swoje potwierdzenie w rezultatach badań. W jednym z nich, u dwóch pacjentów przyjmujących 30 mg luteiny przez 140 dni, znacząco wzrosła gęstość plamki żółtej. Gęstość ta uznawana jest za ważny czynnik sprzyjający profilaktyce zmian degeneracyjnych plamki żółtej (2).

Inne badanie wykazało, że luteina jest w stanie istotnie zmniejszyć ryzyko powstania katarakty. U kobiet z wysokim poziomem luteiny oraz zeaksantyny prawdopodobieństwo zachorowania na zaćmę było ok. 3-krotnie niższe (2).

 

Jak poprawić wzrok z pomocą luteiny?

Wyniki badań dowodzą, że suplementacja luteiną pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, sprzyjając wydajności widzenia i chroniąc oczy przed zmianami chorobowymi. Ponieważ organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytwarzać luteiny, bardzo ważnym jest, by dostarczać mu ten składnik poprzez odpowiednią dietę. W tym celu warto wzbogacić ją o wybrane owoce i warzywa (szczególnie te zielone, liściaste) oraz specjalistyczne suplementy.

Zdaniem niektórych badaczy, dzienna dawka luteiny, która zapewnia najlepszą ochronę naszym oczom, to minimum 6 mg (4). Inni eksperci uważają z kolei, że dawka ta wynosi 15-40 mg (2). Dieta przeciętnego człowieka dostarcza jednak tylko 2 mg luteiny dziennie, co nie jest wystarczające, by pokryć zapotrzebowanie na ten składnik (2).

 

Na rynku dostępne są preparaty bez recepty, takie jak LUTEZAN, zawierające w swoim składzie luteinę i inne substancje, ważne dla właściwego widzenia i zdrowia naszych oczu (np. zeaksantyna, ekstrakt z zielonej herbaty, witaminy C i E). To dobre rozwiązanie dla osób, które zastanawiają się, jak poprawić ostrość wzroku w sposób prosty i nieinwazyjny.

Wybierając odpowiedni suplement diety z luteiną, warto upewnić się, że pochodzi on od renomowanej firmy farmaceutycznej (4). Aby ustrzec się przed niepożądanymi efektami przyjmowania preparatu, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta dotyczących jego dawkowania.

 

Luteina na oczy – dla kogo?

Suplementacja luteiną jest istotnym elementem wspierającym ostrość wzroku i chroniącym nas przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej. Zaleca się ją zwłaszcza w przypadku:

 

  • częstej ekspozycji oczu na działanie ostrych promieni słonecznych,
  • palenia papierosów,
  • źle zbilansowanej diety (ubogiej w owoce i warzywa),
  • nadciśnienia,
  • braku kontaktu ze świeżym powietrzem (np. praca w zadymionych lub klimatyzowanych pomieszczeniach (5).

 

Przypisy:

  1. Kwiatkowska E. Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna. Postępy Fitoterapii. 2010;2:97-100.
  2. Whitaker J. Benefits of Lutein. http://www.drwhitaker.com/benefits-of-lutein/ Data dostępu: 14.02.2017
  3. Wolski T., Kalisz O., Gerkowicz M. et al. Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu. Postępy Fitoterapii. 2007;2:82-90.
  4. Heiting G. Lutein And Zeaxanthin: Eye And Vision Benefits. Dostęp online: http://www.allaboutvision.com/nutrition/lutein.htm Data dostępu: 14.02.2017
  5. Bobak Ł. Luteina ratunkiem dla wzroku. Dostęp online: http://ovobiovita.com/wp-content/uploads/2013/06/Luteina-ratunkiem-dla-wzroku-opracowanie-dr-%C5%81ukasz-Bobak.pdf Data dostępu: 14.02.2017